Kuka hyötyy sodasta; mitä eri osapuolet voivat saavuttaa voitolla? Muistelkaa mitkä ovat eri osapuolten tavoitteet - ja mitä kenties käy niille jotka eivät ole aktiivisesti mukana?
Epäkuolleet
- aikaisemman sodan aikana nämä heräsivät maasta ja vahvistuivat suunnattomasti. Nyt kaksi heidän mahtavaa johtajaansa ovat saaneet häärätä vuoden päivät. Miksi he haluavat jälleen konfliktia, ja ilmeisen isoa? Voisiko tällä olla yhtäläisyyttä pimeyden pilariin? Jos vampyyrit käyttävät sielujen virran energiaa omiin tarkoituksiinsa - mitä mahtaakaan tapahtua kun suuressa sodassa "tuhoutuu" paljon elävää, eli positiivista energiaa?
- mitä tapahtuu, mikäli epäkuolleet voittavat tulevan konfliktin? Heidän ilmeisesti suurin ja mahtavin vihollinen - kaaos - on poissa pelistä. He voivat kasvattaa pimeyttä koko Saaren alalle.
- saavatko he lisäenergiaa pimeyden tuhoamasta elävästä, kuten kasvillisuudesta tai eläimistä?
- epäkuolleet ovat selvästi kaikkein suurin yhteinen uhka, varsinkin mikäli he saavat lisää voimaa tuhotusta elämästä ja elävästä aineesta; kukaan ei varmaankaan loppujen lopuksi voi välttyä tältä pimeyden aallolta.
- yksi ongelma kuitenkin säilyy. Vanhat tekstit kertovat että Kuukivi tuhoaa epäkuolleita kun nämä koskettavat siihen. Miten tämä sopii yhtälöön, tai pikemminkin, miten tämä liittyy siskosten tuntemattomaan tarkoitukseen?
Kaaos
- vastustavat järjestystä, totaalista järjestystä, minkä ei pitäisi toteutua koskaan, koska tällöin mikään ei muuttuisi. Onko esim. kuolema totaalista järjestystä? Jos on, minkä pisteen jälkeen? Ovatko epäkuolleet oikeasti haluamassakin vain järjestystä; lepoa joka ei muutu enää ikinä?
- käytännössä kaaoksen johtajan tai johtajien tavoitteet lienevät koko maailman valloituksessa. Ei ole väliä kauanko tämä vie aikaa, eikä ole väliä millä keinoin tavoitteeseen päästään. Epäkuolleet ovat näkyvästi suurin vaara kaaokselle; heitä ei voi lahjoa, ostaa, korruptoida eikä myöskään jättää huomioimatta.
- kaaos voi käyttää kuukiveä koko Saaren suojauksen murtamiseen, jolloin ns. koko maailma on auki. Heillä on tälläkin hetkellä todella huomattava komentajakaarti armeijalle, ainoastaan armeija on aika paska. Ulkopuolisesta maailmasta ei ole tullut uutisia, mutta ruttohan siellä raivosi ennen haaksirikkoa. Toisin sanoen, mitä tuhoa kaaos saisikaan aikaan maailmassa, joka on jo ennestään heikentynyt valtavasti?
- onko Ashardalon ollut yhteydessä kaaoksen edustajiin, vai toimiiko hän ainoastaan vain itselleen? Entä jos Ashardalon tuhotaan, saako kaaos jälleen yhden mahtavan kenraalin joukkoihinsa tämän sydämestä?
Hyvikset
- ketä nämä edes ovat ja mitä nämä haluavat? Ryhmä on lähimpänä tätä määritelmää, mm. valkoisten yksisarvisten tukemana. Hyvyys ei tarkoita samaa kuin järjestys; totaalinen järjestys on niin vieras ajatus, ettei kuolevaiset sitä käsitä.
- Ryhmän tavoitteet ovat heidän omansa ja heidän itsensä tiedossa, vai ovatko? Mitä he todella haluavat? Päästä pois Saarelta? Mikäli eivät, kehittää ja hallita sitä?
- voiko esim. ryhmä elää sovussa kaaoksen kanssa, vai onko seurauksena toinen konflikti? Toivooko ryhmä että kaaos ja epäkuolleet tuhoavat toinen toisensa siten, että ryhmä voi antaa "voittajalle" kuoliniskun?
- entä muut osapuolet? Lohikäärmeitä selvästi on useampia, mutta ovatko nämä kenenkään puolella vai ainoastaan omalla puolellaan? Saako näistä liittolaisia?
Muut
- pimentohaltiat; mikä on heidän roolinsa ja voisivatko he auttaa? Toisaalta, kiinnostaako heitä pelkästään Saari, tai ylipäänsä maanpäällinen alue? Tuntevatko he olonsa riittävän turvalliseksi syvällä maan alla; voivatko epäkuolleiden joukot tai kaaoksen joukot saavuttaa heitä ja jos voivat, ovatko he todellinen uhka?
- vähäisemmät rodut; peikot, jättiläiset, gnollit. Sivustaseuraajia, ja mahdollisia uhreja, kävi miten kävi?
- hyvät ulkopuoliset kuten Angela: voiko hän auttaa, voiko hän kutsua kaltaisiaan avuksi? Jumalten kielto syntymättömien sielujen linnakkeeseen varmasti vaikeuttaa tätä.
- Eöl itse: mikäli ette saa pysäytettyä epäkuolleiden joukkoja … minä olen varmaan viimeinen linnake, jossa on eloa koko Saarella, ja lopulta minäkin murrun.